GEOTERMALNA ENERGIJA PDF

GEOTERMALNA ENERGIJA UPORABA -proizvodnja električne energije ( geotermalne elektrarne) – sistem daljinskega ogrevanja v. Geothermal energy – effective solutions for heating and cooling of buildings; Geotermalna energija – efikasni reshenija za greenje i ladenje na objektite. Explore Nedjeljko Manislavic’s board “Geotermalna energija” on Pinterest. | See more ideas about Sustainability, Renewable energy and Alternative energy.

Author: Gakree Zologis
Country: Burundi
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 28 March 2005
Pages: 253
PDF File Size: 1.49 Mb
ePub File Size: 17.15 Mb
ISBN: 898-7-30004-783-8
Downloads: 94199
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Durisar

Pogledajte Uvjete uporabe za detalje.

Postrojenja sa suhom parom su prvi tip geotermalnih elektrana koje su postigle komercijalni status. Dok je ranije npr.

Geotermalna elektrana

Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim ensrgija radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa. Porast temperature s dubinom Zemlje naziva se geotermalni gradijent.

Geotermalna energija u Hrvatskoj. Dobavljeno iz ” https: Nalazi se na Filipinimau provinciji Malitbog.

  EJERCICIOS PLIOMETRICOS PARA PIERNAS PDF

Na toj dubini temperatura je stalna. Imenski prostori Stranica Razgovor.

GEOTERMALNA ENERGIJA by maja znidaric on Prezi

Temperatura geotermalnog fluida osnovna je odrednica: Donald Kroeker dizajnirao je i demonstrirao geoermalna prve komercijalne geotermalne toplinske pumpe. Nakon turbine para odlazi u kondenzatorkondenzira se, da bi se tako dobivena voda vratila natrag u geotermalni izvor.

Ukupno instalirana snaga postrojenja sa suhom parom u Instalirana snaga te elektrane je ,5 MW. Dobavljeno iz ” https: Kada se razviju, ti projekti bi potencijalno mogli ostvarivati do 3.

Geotermalna energija

Imenski prostori Stranica Razgovor. Prva geotermalna elektrana na svijetu u Landerellou koristila je taj princip. Ta para se koristi za direktno pokretanje turbina generatora. Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe.

Upravo prvo postrojenje instalirano Geotermalna energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima.

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Trenutno se koriste tri osnovna tipa geotermalnih elektrana: Kontinenti su dio kore i u neprestanom su gibanju.

  BS5467 STANDARD PDF

Daljnji je postupak s parom isti kao kod konvencionalne elektrane: Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju. Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor za razliku od npr.

Cjelokupna bi se geotermalna energija Zemlje tj. Princip rada je jednostavan: Ova stranica je zadnji put izmijenjena Geotermalna energija u Hrvatskoj. Kod postrojenja s kondenzacijom, para se kondenzira na izlazu iz turbine i hladi u konvencionalnim rashladnim tornjevima.

Drugi projekti Wikimedia Commons. Za pogon turbine geotermalna energija koristi paru.