KONTRATA KOLEKTIVE E PUNES PDF

Edhe shteti ështëi interesuar qëmarrëdhëniet e punës tërregullohen me kontrata kolektive, sa mëmirëqëtëjetëe mundur. Home · Documents; Kontrata e Punes – Angisht1 .fsash. Kolektive e Punes E PUNES Kodi i Punes i azhurnuar. Text; Neni, · Ligjin, · Duhet, · Mund, · Kolektive, · Kontrata, · Sindikale, · Sipas, · Rast, · Deri, · Kodi, · Azhurnuar.

Author: Ball Bagar
Country: Swaziland
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 19 January 2014
Pages: 124
PDF File Size: 14.40 Mb
ePub File Size: 19.1 Mb
ISBN: 922-3-82054-251-2
Downloads: 33464
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faura

Si subjekte t marrdhnies s puns mund t jen edhe: Pr mbrojtjen preventive shndetsore, veqmas punrs relevante masat e mbrojtjes primare. Mirpo, t tjert mendojn se sigurimi shndetsor sht m i gjr, m gjithprfshirs dhe se n vete ngrthen edhe veprimin preventiv edhe at kurativ t shoqris.

Parimi i ndalimit t puns s detyruar, 4.

KODI I PUNES | Ligjet e Republikes se Shqiperise

Integriteti i puns – puna si vler universale dhe e domosdoshme e qenies dhe mirqenies s njeriut, sht kkntrata m integrativ midis njerzve pa dallim prkatsie etnike, shtresore, racore etj. Kolektiev von, n shek. Ky parim prjashton punn e dhunshme dhe t detyruar. Subjektt e marrdhnies s puns duhet ti prmbushin obligimet, dhe ti ushtrojn t drejtat e tyre n pajtim me ligjin pozitiv, kontratn e puns dhe marrveshjs kolektive.

Kjo shkputje e marrdhnies s puns ndodh n rastet kur pundhnsi konstaton se pr shkaqe shndetsore puntori nuk mund ta kryej mtutje punn dhe shrbimet pr t cilat sht punsuar. Metodologjia e punes me GPS Engineering.

  CHERRIE LYNN UNLEASHED PDF

KODI I PUNES

Pra, personat q nuk jan inkorporuar n sigurimin social t detyrueshm, munden sipas ktij sigurimi, q veten dhe antart e familjeve t tyre, ti kkontrata m nj vllim m t madh t drejtash dhe prestacionesh,Psh.

Konventa poashtu parasheh edhe mbrojtjen nga aktet e drejtuara n largimin e puntorve nga puna etj. Ato mund t njihen, pranohen, dhe realizohen, nn kushte t caktuara, nseEkziston: Organi kompetent i vendosjes pr kundrshtim ka obligim, q nga sindikata, t krkoj paraprakisht mendim lidhur me kundrshtimin e puntorit.

Kto ishin elementet e marrdhnies faktike t puns. Njoftimi me shkrim i byros s punsimit pr largimin e puntorve.

E drejta kontratw e pergjithshme dhe e Organizimi i puntorve n sindikata, sht poashtu i nj rndsie t veant pr t drejten bashkkohore t puns ngase sindikata si asociacion i puntorve aktualisht sht br faktor i pazvendsueshm n realizimin e shum t drejtave t puntorve si: Dhniet mund t jen n para ose gjsende, ndrsa brjet, n ofrimin e shrbimeve. It is up to the employer to certify that the procedure laid down in this Article has been respected.

Ata sigurohen vetm pr rreziqe t caktuara. Vrejtja, Vrejtja me shkrim dhe Vrejtja publike. konrtata

MSh dhe Sindikata nënshkruan Kontratën Kolektive Sektoriale

Statusi i puntorit t till sht i njejt me t tjert, por jo edhe ai q gjendet n procedurn paraprake t vrtetimit t aftsive punuese, sepse ky nuk e ka statusin e kontratw n marrdhnie pune.

Aktet normative t ONP-s, 3.

Nse gjykata e rregullt kompetente vendos n favor t puntorit, pundhnsi sht i obliguar, q n afatin e parapar, ta zbatoj vendimin e gjykats. Mirpo, shtetet me sistem juridik bashkohor i njohin vetm grevat q i organizojn sindikatat.

MSh dhe Sindikata nënshkruan Kontratën Kolektive Sektoriale – Ekonomia Online

Sigurimin social dheMbrojtjen sociale. Njofton mpms apo ndonj organ tjetr komp.

  BB HCM403A PDF

Kjo gjendje mbretron te ata q nuk kan mjete t mjaftueshme pr prmbushjen e nevojave jetsore themelore. Si kontrata individuale, ashtu edhe kontrata grupore mbi punn, duhet t jen n pajtim me dispozitat e kontrats kolektive.

Kjo rregullore e vn n pozit t nnshtrimit puntorin ndaj pundhnsit, nuk posedon mekanizma mbrojts t t drejtave t puntorve n formn, mnyrn dhe prmbajtjen si q parashihet me legjislacionet e vendeve tjera dhe nuk ofron siguri minimale juridike. Plotsimi i kushteve pr pension, Vuajtja e dnimit me burg me shum se 6 konteata, N rastet kur puntorit i shqiptohet masa e sigurise, e edukimit ose masa e mbrojtjes prej mbi 6 muaj. E drejta ndrkombtare m shum flet pr lirin e zgjedhjes s profesionit, se sa pr lirin e puns.

Parsisht koektive mund t prgjigjen pr veprat e prgjithshme penale si: Pra, jo vetm t drejtave themelore n nj nivel, rndom at qndror e t tjerave t drejta, n nivele konhrata t ulta psh n republika dhe krahina etj.

Edhe mekanizmat mbikqyrs instituohen me ligj dhe duhet t funksionojn. Kushtetuta frenge e vitit prcakton t drejtn e qytetarit kolekrive qfardo forme t angazhimit n pun.

E drejta e punes komplet Documents.